Tips voor een krachtige zakelijke foto

Fotocredits header: Alina Krasieva

In de zakenwereld van nu is visuele presentatie van onschatbare waarde. Je kunt LinkedIn, Pinterest of Instagram niet openen of de gestylede, professionele beelden vliegen je om de oren. Of je nu een kleine of grotere onderneming hebt, een start-up eigenaar bent of juist een doorgewinterde ondernemer bent: zakelijke foto’s spelen een cruciale rol in je branding. Met deze beelden bouw je een professioneel imago op en trek je tegelijkertijd de aandacht van (nieuwe) klanten. In deze blog gaan we dieper in op het proces van het maken van krachtige zakelijke foto’s. Ook onthul ik enkele van mijn beste tips voor een succesvolle shoot!

De voorbereiding van het maken van een zakelijke foto

Zoals eigenlijk elke shoot begint een goede, zakelijke fotoserie met de juiste fotoshoot voorbereiding. Als het goed is, is de visie van je bedrijf duidelijk en weet je welk verhaal je wilt overbrengen. Als ondernemer adem je waarschijnlijk je merk, en zit je branding echt in je DNA. Maar hoe vertaal je dit naar sprekend beeldmateriaal? Eerst is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken met de foto’s en wie je wilt aanspreken. Wat wil je overbrengen met je zakelijke foto’s? Voor welk doeleinde ga je ze straks gebruiken? Komen ze op marketingmateriaal, op je website of op je social mediakanalen? Ga je ermee adverteren? Allemaal factoren waar je rekening mee dient te houden.

Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva
Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva
Zorg er daarnaast altijd voor dat je foto’s passen bij je merkidentiteit en dat ze de gewenste stijl uitstralen. Dit kan variëren van formeel en professioneel tot informeel en creatief, afhankelijk van je branche, persoonlijkheid en doelen. De locatie is key: kies altijd een geschikte fotostudio met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Ook moet de studio passen bij de look & feel die je wilt overbrengen.

Ik ben natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar overweeg eens de studio’s van Atelier Oost Amsterdam. Mijn toonaangevende studio’s The Loft en The Playground bieden elk een totaal ander decor, maar wel met mijn signature styling. Of je nu kiest voor het minimalistische, urban chic van The Loft of juist voor Miami holiday vibes in The Playground: beide ruimtes garanderen een succesvolle shoot. Door de grote ramen en het hoge plafond shoot je in beide studio’s de gehele dag door met het perfecte licht, dat letterlijk van alle kanten komt. Ook kun je de aanwezige designmeubels en unieke accessoires gebruiken als props, wat zorgt voor interessante details in je beelden. Omdat zowel The Loft als The Playground minimalistisch zijn ingericht, zijn je foto’s nooit too much en draait het echt om jou.
Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva
Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva

De juiste fotograaf voor jouw zakelijke fotoshoot

Studio:The Loft Fotocredits: Lonneke Noordeloos
Wanneer je al het voorgaande hebt geregeld, is het tijd om een passende fotograaf te vinden. Een goede fotograaf is essentieel voor het maken van krachtige zakelijke foto’s. Zoek dan ook altijd iemand die daadwerkelijk expertise heeft in zakelijke fotografie en vraag om voorbeelden van zijn of haar werk. Communiceer altijd je visie en verwachtingen duidelijk om ervoor te zorgen dat de fotograaf je begrijpt.
Studio:The Loft Fotocredits: Lonneke Noordeloos

Deze kleding draag je op een zakelijke foto

Kies fotoshoot kleding die past bij je zakelijke stijl en doelgroep. Eigenlijk bestaan hier geen regels voor: het is achterhaald dat bepaalde kleurencombinaties niet kunnen. Ook is het allang niet meer zo dat je bijvoorbeeld geen felle kleuren kunt dragen. Als ik je advies mag geven: draag altijd datgene dat jouw figuur, persoonlijkheid, haar-, huid, en oogkleur het mooiste laat uitkomen. Probeer de outfits van tevoren even thuis voor de spiegel uit, en kies vooral op gevoel. Draag outfits waar jij je lekker in voelt. Het is altijd een goed idee om unieke details door middel van accessoires toe te voegen, bijvoorbeeld in de kleuren van je bedrijfslogo of huisstijl. Zorg ervoor dat je verzorgd bent en dat je uiterlijk overeenkomt met de gewenste uitstraling op de foto’s. Weet je het echt niet meer? Ontdek dan eens de mogelijkheden voor een stylist bij je fotoshoot.

Poseren en zelfexpressie: tips voor een krachtige indruk op professionele foto’s

Een natuurlijke en zelfverzekerde houding is cruciaal voor zakelijke portretfoto’s. Oefen van tevoren verschillende poses en gezichtsuitdrukkingen voor de spiegel om te ontdekken wat het beste bij je past. Probeer altijd te ontspannen voor de camera: denk eventueel aan iets positiefs om een glimlach op te roepen. Een goede fotograaf zal je altijd helpen om je meer op je gemak te laten voelen.
Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva

Belichting, compositie en nabewerking van een zakelijk portret

Goede belichting en compositie zijn de sleutel tot professionele foto’s. Probeer indien mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht. Het zorgt voor een zachte en flatterende uitstraling. Kies een rustige, niet-afleidende achtergrond om de aandacht op jou te vestigen. Experimenteer met fotograferen vanuit verschillende hoeken en hoogtes en poseer vooral niet enkel alleen in het midden. Het mag best iets speelser! Ik raad ook aan om altijd afwisseling aan te brengen in je beelden: zo wil je graag portretten van dichtbij, maar ook foto’s waar je van top tot teen op staat. Misschien zit je op de ene foto relaxed op een bank, en leun je op een ander beeld tegen één van onze iconische trappen.

Na de fotoshoot is nabewerking vaak nodig. De fotograaf kijkt naar eventuele kleurcorrecties, belichting en retouches om de foto’s naar het gewenste niveau te tillen. Hij of zij zorgt ervoor dat je foto’s er professioneel uitzien zonder onnatuurlijk bewerkt te lijken.
Studio:The Loft Fotocredits: Alina Krasieva

Het gebruiken van zakelijke foto’s

Nu je krachtige zakelijke foto’s hebt, is het tijd om ze effectief te gebruiken. Plaats je zakelijke foto’s op je website, LinkedIn-profiel en andere sociale media om een sterke eerste indruk te maken op potentiële klanten en zakenpartners. Gebruik je foto’s ook in marketingmateriaal zoals brochures, flyers en visitekaartjes om je professionaliteit te benadrukken. Ik adviseer je om te investeren in je persoonlijke branding met regelmatige updates van je zakelijke foto’s. Hierdoor kun je zowel je huidige als potentiële klanten betrokken houden.

Met deze tips en tricks ben je goed op weg om krachtige zakelijke foto’s te maken die een blijvende indruk achterlaten. Onthoud dat je zakelijke foto’s een investering zijn in je professionele succes, dus besteed er de nodige aandacht en zorg aan.
error: This content is protected