Portretfotografie: inspirerende voorbeelden

Fotocredits header: Style By Fabie


Of je nu een professionele fotograaf bent of gewoon op zoek bent naar manieren om betere portretten te maken voor bijvoorbeeld je social media: het beheersen van goede portretfotografie is een must. Met mooie portretten maak je indruk, en vertel je door middel van beeld iets persoonlijks over jezelf. Een portretfoto kan worden gebruikt voor de meest uiteenlopende doeleinden. Wat dacht je van een killer Instagram profielfoto of juist een professioneel portret voor op LinkedIn?


In deze blog leren we je graag alles over de basisprincipes om verbluffende portretten te creëren. Als echte insider deel ik graag mijn meest waardevolle tips en tricks voor portretfotografie, zodat je meteen weet waar je moet beginnen als je een studio bij ons boekt. De tips zijn ook waardevol voor jezelf, of voor wanneer je een fotograaf bent die wat inspiratie zoekt. We laten namelijk ook meteen mooie voorbeelden zien!

Kies de juiste locatie en achtergrond voor jouw portretfotografie

Een goede portretfoto begint met de juiste locatie en achtergrond. Probeer hierbij zoveel mogelijk natuurlijk licht te gebruiken. Zonlicht tijdens golden hour (kort na zonsopgang of voor zonsondergang) zorgt voor een warme, zachte gloed. Terwijl je voor wat scherper, feller licht juist weer prima in de middag kunt shooten. Kies bij voorkeur een achtergrond die niet afleidt van het onderwerp. Een eenvoudige achtergrond, zoals een effen muur of een rustige buitenomgeving, kan wonderen doen. In zowel The Loft als The Playground hebben we prachtige, egale muren- en decors in mooie kleuren, zodat jij het stralende middelpunt bent.
Studio: The Loft Fotocredits: Alina Krasieva
Atelier Oost Amsterdam host Jill
Studio: The Loft
Werk met je model
Ben jij de fotograaf of werk je met een model, bijvoorbeeld omdat je een kledingmerk hebt? Het succes van een portretfoto hangt vaak af van de relatie tussen de fotograaf en het model. Communicatie is key. Praat als fotograaf met je model en bespreek de stijl, poses en de emotie die je wilt vastleggen. Help je model, indien nodig en gewenst, met poseren door subtiele aanwijzingen te geven. Gebruik poses die de persoonlijkheid van het model weerspiegelen. Zorg ook voor voldoende candid beeldmateriaal: niet alle portretten moeten geposeerd zijn. Vang ook spontane, natuurlijke momenten.
Studio: The Playground Fotocredits: Atelier Mabel
Studio: The Loft Fotocredits: Alina Krasieva
Het is een goede truc om te focussen op de ogen. Ze vormen de vensters naar de ziel en trekken de aandacht van de kijker. Zorg er altijd voor dat de ogen scherp zijn. Gebruik de scherpstelling van je camera om de aandacht op de ogen te vestigen. Probeer catchlights te creëren in de ogen van het model; dit zijn kleine lichtreflecties die de ogen levendig maken. We raden je ook aan om echt samen te werken met het model om emotie in de ogen vast te leggen. De ogen moeten het verhaal van de foto vertellen.

Experimenteer met belichting bij portret fotografie

Belichting is een cruciaal element in de portretfotografie. Gebruik zacht licht om harde schaduwen te vermijden. Een diffuser of bewolkt weer kan hierbij helpen. Speel hierbij ook met het contrast tussen licht en schaduw om diepte en dimensie aan je foto’s toe te voegen. Wil je nóg meer magie op beeld? Maak dan gebruik van de driedimensionale trappen in zowel The Loft als The Playground. Beide ruimtes zijn voorzien van indrukwekkend trapontwerp waarop je naar hartenlust kunt losgaan met verschillende poses- en effecten. Ik adviseer je ook om gebruik te maken van reflectoren of een invulflits om donkere schaduwen op te helderen.

Studio: The Loft Fotocredits: Alina Krasieva

Bewerk je portretfoto’s met zorg

Nadat je de perfecte opname hebt gemaakt, kan bewerking het verschil maken. Verwijder onvolkomenheden en retoucheer de huid van je model, maar overdrijf niet. Pas kleurcorrecties toe om de juiste sfeer en toon te bereiken, en overweeg het bijsnijden of rechttrekken van de foto voor een betere compositie.

Portretfotografie is, net als productfotografie bijvoorbeeld, een kunst die oefening en toewijding vereist. Experimenteer met verschillende technieken en ontwikkel je eigen stijl. Onthoud dat de belangrijkste tip van allemaal is om plezier te hebben en de persoonlijkheid van je model vast te leggen. Bij Atelier Oost Amsterdam geloven we dat portretten verhalen vertellen en emoties overbrengen, en we hopen dat deze tips je helpen om prachtige portretten te creëren die dat doen. Happy shooting en geniet van de creatieve inspiratie in deze blog!
error: This content is protected