Ontdek alles over sluitertijd

Sluitertijd is eén van de belangrijkste functies die het eindresultaat en de visuele stijl van een foto bepaalt. In deze blog gaan we graag wat dieper in op de betekenis van sluitertijd en vertellen we je graag hoe je de sluitertijd kunt instellen op je camera en waarom dit zo cruciaal is voor het vastleggen van het perfecte moment. Na het lezen van deze blog ben jij een echte expert in sluitertijd instellen!

Wat betekent sluitertijd?

Sluitertijd is eigenlijk de tijd dat de lensopening van je camera open staat, waardoor licht op de sensor kan vallen. In een camera zit namelijk een beeldsensor die een bepaalde hoeveelheid licht nodig heeft om een foto te kunnen maken. De sluitertijd wordt gemeten in seconden of fracties van seconden, zoals 1/1000, 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15, enzovoort. Een snelle sluitertijd zoals 1/1000 betekent dat de sluiter heel kort openstaat, je bevriest als het ware het beeld. Door de beelden te bevriezen, leg je de beelden stil en verdwijnt de beweging uit de foto. Je maakt een momentopname. Met een langzamere sluitertijd daarentegen, van bijvoorbeeld 1/15, blijft de sluiter juist langer open en wordt er juist beweging en dynamiek aan het beeld toegevoegd.

Waarvoor gebruik je de sluitertijd? 

De sluitertijd is een belangrijke functie wanneer je onderwerpen gaat fotograferen die bewegen, zoals water, sport of vuurwerk. De sluitertijd bepaalt namelijk of je het moment en de beweging bevriest of niet.  Deze functie bestaat als sinds 1890 en sindsdien is er is veel research gedaan naar het gebruik van sluitertijd in fotografie. Zo heeft een studie, uitgevoerd door het National Center for Biotechnology Information (NCBI), aangetoond dat sluitertijd nog steeds van grote invloed is op de manier waarop we als kijker de bewegingen kunnen waarnemen in foto’s. Deze studie benadrukt het belang van het kiezen van de juiste sluitertijd om het gewenste effect te bereiken.

Modefotografie door Lisa van Dam voor F/W collectie van Simple The Brand in The Loft studio
Voorbeeld van een korte sluitertijd | Studio:The Loft Fotocredits: Lisa van Dam

Korte of lange sluitertijd instellen?

Het kiezen van de juiste sluitertijd is afhankelijk van de omgeving, het onderwerp en welk effect je wilt bereiken.  Bij het fotograferen in een omgeving met slecht of weinig licht zul je al snel met een wat langere sluitertijd werken om meer licht op te kunnen vangen. Een korte sluitertijd is daarentegen een ideale instelling bij heldere scenes, zoals een zonnig landschap (NCBI). Wil je een beweging graag bevriezen, dan is het instellen van een korte sluitertijd van bijvoorbeeld 1/1000 perfect. Deze sluitertijd is geweldig voor bijvoorbeeld fotografie van een sprinter die over de finishlijn rent, een druppel die in een vijver valt of een vogel in de vlucht. Deze korte sluitertijd vangt de actie in zijn tracks, zonder daarbij in te leveren op scherpte. 

Wil je iets meer van de beweging terugzien? Dan kun je met langzamere sluitertijden bewegingen vervaagd weergeven. Hierdoor kunnen bijzondere, artistieke effecten ontstaan, zoals bij het stromen van water in een waterval of de beweging van mensen in een drukke straat. Een veelgebruikte instelling voor deze vervaagde beweging is 1/30. Denk dus naast de omgeving en het onderwerp ook na over welk effect en sfeer je wilt bereiken.

Hieronder vind je een voorbeeld van zowel een foto met korte sluitertijd (boven) als langzame (onder):

Tip! Let er op dat je, met name bij een langere sluitertijd, je camera goed stil houdt. Neem daarom altijd een goed en stevig statief mee, ook onderweg. Een goede tip is om de camera op de zelfontspanner in te stellen: zo houd je hem makkelijker stil. En sommige camera’s en lenzen hebben al een zogenaamde image stabilizer, bijvoorbeeld bij IS Canon en VR bij Nikon.

Tip! Wil je écht creatief worden? Experimenteer dan eens met zeer lange sluitertijden, vaak van enkele seconden tot minuten. Hiermee maak je echte lichtschilderijen door bewegende lichtbronnen te volgen. Dit kan leiden tot abstracte en surrealistische fotografie: perfect voor fashionfotografie bijvoorbeeld!

Sluitertijd instellen: zo doet je dat

Nu je weet wat de sluitertijd is, kunnen we eens gaan kijken naar hoe je de sluitertijd kunt instellen op je camera. De meeste moderne camera’s zijn uitgerust met verschillende modi, waaronder de handmatige modus. Hiermee kun jij de sluitertijd zelf bepalen. We raden aan om de handmatige modus te selecteren en je camera in de M-stand te zetten. Zo krijg je volledige controle over de sluitertijd. Kies nu de gewenste sluitertijd door de instelknoppen op je camera in de gewenste sluitertijd in te stellen. Vaak kan dit aan de hand van een draaiwieltje. Je ziet de sluitertijd als het goed is op het display van je camera veranderen. Experimenteer met verschillende instellingen om te zien welke het beste werken bij jouw wensen.

Tip: Vergeet niet ook de ISO-waarde en het diafragma aan te passen: deze twee functies werken namelijk samen met de sluitertijd. Als je de sluitertijd aanpast, kan dit invloed hebben op de belichting. We adviseren daarom om ervoor te zorgen dat je ook andere instellingen wijzigt om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van het beste licht.

Zelf oefenen met sluitertijd instellen

Sluitertijd is een cruciaal element in de fotografie. Het beïnvloedt niet alleen de belichting van je beelden, het stelt je ook in staat om een beweging te bevriezen, te vervagen of zelfs kunstzinnig te maken. Het beheersen van de sluitertijd op je camera is essentieel om unieke resultaten te bereiken en om je foto’s een professionele look te geven. Ik daag je daarom uit om lekker te komen shooten in onze daglicht fotostudio’s Atelier Oost Amsterdam, en om eens te gaan experimenteren met de sluitertijd op je camera. Til je fotografie-skills naar een hoger niveau: we zijn benieuwd naar het eindresultaat.

Huur meer dagen en krijg korting

Perfect voor terugkerende klanten, fotografen en merken. Huur een studio meerdere dagen achter elkaar of kom een aantal keren per jaar terug en boek met tot wel 50% korting!